Tipy na lov pstruhů pro každého rybáře

Chystáte se na lov pstruhů a potřebujete nějaké tipy? Tento článek vám poskytne užitečné rady a triky, jak dosáhnout úspěchu při lovu pstruhů.

RYBÁŘSKÉ VYBAVENÍ v AKCI

Patří pstruzi k nejoblíbenějším rybám, na které se rybáři zaměřují. Pstruzi se vždy dobře perou, jsou hojní jak díky zarybnění, tak díky přirozené reprodukci, a pokud se je rybáři rozhodnou chovat, jsou docela chutní.

Existují 3 hlavní druhy pstruhů, které rybáři pronásledují, a všechny mají poněkud podobné vlastnosti. Nejběžnějšími variantami jsou pstruh duhový, potoční a hnědý. Existuje také divoký pstruh obecný, který je klasifikován jako pstruh duhový, který tráví čas v oceánu nebo v moři. Velká jezera předtím, než se vrátí do sladkých vod nebo menších přítoků, aby se vytřela. Při tom získávají duhové ryby stříbřitý nádech, odtud jejich jméno. Tento zvyk, který se nejčastěji vyskytuje u lososů, dodává obvykle menším duhákům velikost a houževnatost, která z nich dělá mezi pstruhaři živoucí legendy.

Kde hledat pstruhy

Pstruzi se nejčastěji vyskytují v studené voda a často žijí v tekoucí vodě, když se pohybují po řekách a potocích. Žijí také v jezerech (odtud název dalšího druhu The Lake Trout) a samozřejmě patří mezi jeden z nejčastěji zarybňovaných druhů zvěře, kdy je lze vysazovat do potoků, rybníků a kamkoli mezi nimi.

Vzhledem k tomu, že pstruzi patří k dostupnějším zdrojům potravy pro volně žijící zvěř, můžete je pravděpodobně najít v lesích, kde byste našli i medvědy, rysy a další rybářskou zvěř. Čím odlehlejší místo Řeka nebo jezera, tím větší je pravděpodobnost, že v jejich vodách najdete pstruhy. Díky tomu patří lov pstruhů k aktivnějšímu lovu zvěře, při kterém se téměř překračuje hranice lovu nebo stopování.

Pstruzi se hojně vyskytují také v hloubkách některých velkých jezer, kde mohou dorůstat obrovských rozměrů a svádět boje, které jsou obvykle vyhrazeny oceánu. Tyto pstruhy lze nalézt v jezerních hlubinách, kde se živí menšími rybami, nebo častěji v době tření lososů, kdy napadají jejich dna. Zjištění, kde jsou pstruzi vysazováni je jednoduché a snadné a týden nebo dva po zarybnění je vždy skvělá doba na to, abyste to zkusili.

Jaké rybářské vybavení používat při lovu pstruhů

Od pstruh duhový dorůstají přibližně 12 palců, jste v bezpečí i s ultralehké náčiní. Standardní vybavení pro lov pstruhů zahrnuje rotační naviják, 4-8 lb testovaný fluorokarbonový vlasec a lehký nebo ultralehký prut.

Při lovu pstruhů je třeba mít na paměti dvě důležitá pravidla:

1. Powerbait bude fungovat pouze na zarybněné pstruhy (s největší pravděpodobností).

2. Většina pstruhů nad metr délky vyřadí ze svého jídelníčku mušky a hmyz. Ty sice nezpůsobí záběr, ale ovlivní typ pstruha, na kterého se zaseknete.

Powerbait (nebo pstruhové marshmallows, nebo jakákoli náhražka těstové návnady imitující pelety) prostě není pro domorodce dobrou volbou. Vysazení pstruzi vyrůstají v líhních a na farmách, kde jsou krmeni peletami. Těstové nástrahy, jako je Powerbait, jsou vytvořeny pouze proto, aby tyto pelety napodobovaly vzhledem, strukturou a vůní. Pokud chytáte domorodce, pravděpodobně nemají tušení, co je to ta koule těsta, která před nimi plave. I když možná dostanete záběr ze zvědavosti, je nepravděpodobné, že by byli na tyto pelety zvyklí a odložili váš vlasec.

Pokud hledáte VELKÉ pstruhy (ocelové hlavy nebo větší dospělé jedince potočáků, hnědáků a potočáků), vyhněte se muškařským, majkovitým a drobným vlasovým imitátorům. I když si občas pochutnají na zooplanktonu, muškách nebo jiném drobném hmyzu, při délce nad 1 stopu se živí téměř výhradně menšími rybkami, červy, krevetami a větším hmyzem. Chcete-li při lovu pstruhů napodobit tato běžná pstruží jídla, podívejte se, co byste měli nahodit.

Nejlepší nástrahy a návnady pro lov pstruhů

K napodobení živočichy, kterými se pstruzi živí, existuje několik hlavních typů nástrah. Pokud se chystáte na pstruhy, nezapomeňte si přibalit alespoň jednu z nich. A pokud se chystáte koupit dárek pro pstruhaře, zvažte tyto produkty jako hlavní:

Crankbaits nemusí být vaší první volbou při lovu pstruhů, ale velcí pstruzi zasáhnou crank velký jako 1/3 nebo eve 1/2 jejich velikosti. S ostrými zuby, jaké pstruzi mají, jim ke svačině stačí málo a nemají problém sníst porce ryby příliš velké na to, aby je spolkli celé.

1) Bobber, Háček, Řádek & Sinker

Malý háček nastražený živou nástrahou, realistickými měkkými plasty nebo umělými rybkami podobnými tmelu vám bude chytat pstruhy po celý den, zejména pokud se zaměřujete na zarybněné netlačené ryby. Chcete-li to udělat, nastražte bobber mear hloubce, o které si myslíte, že se ryby krmí, a prezentujte svou návnadu, že wat. Díky zavěšené prezentaci budete moci chytat ryby pohybující se uprostřed vody. V mělké vodě, špetka na bobech ale budete potřebovat klouzavé bobry, abyste mohli efektivně lovit pstruhy v hluboké vodě.

Někteří rybáři loví na zarybněných rybnících na malé děličkové nebo drop-shotové nástrahy u dna s lehkými přívlačovými pruty. Jednou jsem se v Arizoně setkal s rybářem, který chytal přesně touto metodou. myslel si, že zarybněné ryby žerou pelety, a i když většinu pelet sežerou hned, pár jich může klesnout ke dnu a ležet tam, dokud je pstruh nesežere. Nahazoval malé tmelové kuličky vyrobené ze pstruhového těsta hluboko do středu rybníka a chytil tak většinu svých úlovků.

Skvělým způsobem, jak lovit pstruhy v proudu, je nastražení 1-2 malých zátěží asi metr nad malý aberdeenský háček s živou nástrahou. Nahoďte nástrahu a pomalu ji vraťte zpět s proudem, přičemž nástraha bude poskakovat po dně. Špičku prutu držte vysoko a nenechávejte nástrahu příliš dlouho ležet na dně, aby nedošlo k zaseknutí.

2) Muškařské vybavení


Pstruzi jsou nejčastěji lovenou rybou, za kterou se muškaři honí, a jejich láska k lovu duháků, hnědáků a potočáků vytvořila vlastní jedinečnou kulturu, odvětví a celkový vzhled. Muškaři při honbě za rybami často loví brodivé potoky, řeky a říčky a v těchto místech jejich schopnost jemně prezentovat nástrahy často předčí nástroje, které může mít u sebe běžný rybář. Post Fly je rybářská společnost, která každý měsíc poskytuje muškařskou krabičku, aby pomohla rybářům lépe se vybavit pro lov ryb v jejich oblasti. Díky ní je muškaření na pstruhy přístupné a zábavné!

3) Inline spinnery

Spinnery a kohoutí ocásky jsou chlebem pstruhařů po celé zemi. Snadno se mění na obratlíku, berou kdekoli v jezeře, ale jejich třepotavé lopatky se hodí k přidání záblesku do říčního proudu.

4) Měkké plasty Brouci a cvrčci

Kobylky, brouci, cvrčci a další větší brouci neustále padají do řek a potoků pstruhů. Jsou zvyklí je vnímat jako snadnou svačinu. Zkuste . topení živých kobylek nebo pomocí imitátorů, které plavou v proudu.

Trubičky nebo larvy napodobují zooplankton a další snadné pochutiny, kterými se živí všechny ryby. Popravdě řečeno se ani moc nepodobají ničemu, co plave ve vodě. Ale po pravdě řečeno, hodně se kousají. Proto je mějte v náčiní.

Pstruzi rádi hodují na menších nástrahách, zejména větší pstruzi. Nejlepším způsobem, jak vyvolat záběr, když se nahoře krmí nástražními rybkami, je pádlový plovák, který dokáže narušit jejich sloupec.

Je zřejmé, že živí červi se zakousnou téměř do každé ryby, a to je jeden z nejjednodušších techniky lovu pstruhů. Některé zmenšené měkké plastové červy jsou skvělou volbou pro lov pstruhů. Výhodou při lovu v řekách jsou jasné barvy, které lze rozpoznat v pohyblivé vodě.

5) Crankbaits

Když mluvíme o woblerech na pstruhy, nejedná se o stejnou tradiční formu woblerů, jakou byste házeli na okouny. Při lovu okounů s woblery napodobujete běžnou potravu nástražních ryb, jako je stínka, siven nebo okoun. Lipové nástrahy, které byste házeli při lov pstruhů mohou napodobovat cokoli od minounů a nástražních rybek až po tvory, jako jsou cvrčci, kobylky nebo brouci. To jsou typy brouků, které padají z větví a keřů do studených vod potoků a říček, kde se pstruzi zdržují, aby se snadno najedli.

6) Lžíce

Třpytivé lžíce, zejména ty, které jsou osazeny peřím a někdy i voskovými červy, jsou účinné při lovu pstruhů po celý rok. Nejlépe se jim však daří v chladnějším počasí, kdy se záběr zpomaluje. Jejich bleskovost může dráždit a lákat k malému záběru.

7) Powerbait &; Lososí vajíčka

V podstatě jakoukoli těstovou nástrahu bude pstruhař nazývat „power bait“, stejně jako každý kapesník nazývá kapesníkem a každý disk frisbee. Pokud se někde v okolí vyskytují zarybnění pstruzi, vyplatí se mít několik barev silových nástrah, které můžete nabalit na háček a zkusit to.

Pstruzi jsou notoričtí mrchožrouti, kteří neustále napadají těrná místa jiných ryb, aby se nakrmili jejich jikrami. Rozřízněte břicho jednoho z nich a uvidíte spoustu jiker. Navlékněte jich několik na háček velikosti 6 a oni si na něm pochutnají jako na švédském stole.

Světové rekordy v lovu pstruhů

Pstruh potoční: 6,57 kg (14 lbs. 8 oz.)
Pstruh duhový: 21,77 kg (48 lbs. 0 oz.)
Pstruh jezerní: 32,65 kg (72 lbs. 0 oz.)

 

na ryby

Často kladené otázky o lovu pstruhů

1. Jaké nástrahy jsou nejlepší pro lov pstruhů?

Nejlepší nástrahy pro lov pstruhů jsou umělé mušky, červi nebo malé spinryby.

2. Kde je nejlepší místo pro lov pstruhů?

Nejlepší místa pro lov pstruhů jsou čisté horské potoky nebo jezera s chladnou tekoucí vodou.

3. Jaká je nejlepší doba pro lov pstruhů?

Nejlepší doba pro lov pstruhů je časně ráno nebo pozdě odpoledne, kdy je aktivita těchto ryb nejvyšší.

 

Nejprodávanější kaprové pruty

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu pro rybáře.

Kategorie – rybářské techniky

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *