Pošírovaný losos je skvělou volbou pro ty, kteří preferují lehké a zdravé jídlo plné chutí moře.

Připravte si dokonalý pošírovaný losos doma a užijte si výjimečnou chuť ryby zachovanou díky šetrnému způsobu přípravy.

 

VYBAVENÍ NA SUMCE v AKCI

Podle tohoto snadného receptu na pošírovaného lososa získáte toho nejšťavnatějšího a nejkřehčího lososa. jakého jste kdy měli! Je to také jeden z našich nejoblíbenějších receptů na lososa! Naše šetrná technika pošírování zaručuje, že váš losos bude chutný a vlhký.

Podívejte se na video

Recept na pošírovaného lososa Video

Související: Podívejte se, jak pošírujeme krevety, nebo na oblíbený recept na pošírované kuře.

Pošírovaný losos Ingredience

Na nejzákladnější přípravu pošírovaného lososa potřebujete filety z lososa, vodu, sůl a pepř. Je to tak snadné. Níže se zmíním o různých aromatech, která při pošírování miluji, ale vězte, že pošírovaný losos s vodou, solí a pepřem je vynikající, křehký a šťavnatý! Aromata, o která se podělím níže, jen umocní tuto oslavu.

Na lososa, Používám filety z lososa o tloušťce asi 1 palec. protože silnější filety zůstanou při pošírování křehčí a šťavnatější, ale pro naši metodu se hodí jakýkoli kus lososa. Mám také rád tučnější druhy lososa, jako je King, Coho a Sockeye. V tomto receptu máme rádi také ocelového lososa, protože je velmi podobný lososu atlantskému.

Mám tendenci nechávám kůži na filetech z lososa. Kůže se po uvaření mnohem lépe odstraňuje a působí jako bariéra pro teplo přicházející zespodu filetů, čímž je chrání před převařením.

Dokonalý pošírovaný losos s citronem a koprem

Jak jsem již uvedla výše, chutného a křehkého lososa můžete připravit pouze s vodou, solí a pepřem, ale pro větší chuť máme rádi následující přísady do tekutiny na pošírování:

  • Bílé víno nebo vývar – Když mám doma bílé víno, rád používám směs vína s vodou. Na našich fotografiích jsem použila Lillet Blanc (zbylo mi z přípravy této francouzské cibulové polévky) a výsledek se mi moc líbil! Víno dodává tak fantastickou chuť a krásně se hodí k lososu. Když nemám po ruce víno, používám vývar. Dobrou volbou je zeleninový vývar nebo lehký kuřecí vývar; pokud ho máte, výborný je vývar z mořských plodů. Nezapomeňte, že při pošírování lososa je voda naprosto dostačující, takže pokud nemáte víno nebo vývar, použijte vodu.
  • Plátky citronu – Pošírování lososa s čerstvým citronem je klasika! Limetky a dokonce i pomeranče jsou také výborné do tekutiny na pošírování.
  • Nakrájená šalotka – Miluji jemnou, sladkou chuť a vůni šalotky, a proto ji mám ráda v této pošírovací tekutině. Dobrou alternativou jsou rozmačkané stroužky česneku nebo nakrájená sladká cibule.
  • Nakrájená cibulka fenyklu – I když je to nepovinné, kdykoli mám v plánu pošírovat lososa, přihodím v obchodě do košíku cibulku fenyklu. Miluji, jak provoní filety z lososa svou sladkou lékořicovou vůní. Možná jich do košíku přihodím i pár navíc a k lososovi si připravím tento salát z fenyklu a jablek (je to tak fantastická kombinace).
  • Čerstvé bylinky, zejména čerstvý kopr – Kopr a losos jsou klasickou kombinací, nemluvě o tom, že kopr milujeme (viz tento pečený losos, náš koprový a cizrnový salát a tyto koprové okurky).

Jak pošírovat lososa

Při pošírování lososa postupujte podle následujících jednoduchých kroků. Nejprve přidejte na dno pánve s pokličkou aromatické látky (například plátky citronu, šalotku, fenykl a bylinky), pokud je používáte. Poté položte ochucené filety z lososa v jedné vrstvě dolů na aromatické látky.

Skillet s plátky citronu, šalotkou, fenyklem a filety z lososa

Do pánve nalijte 1,5 šálku tekutiny (vody, vývaru nebo bílého vína). Tekutina musí dosahovat pouze do 1/4 výšky lososa (pokud je to možné). Lososa pošírujeme mělce, a protože se vaří s pokličkou, celý kus lososa se bude jemně pošírovat/pařit, i když nebude zcela ponořen v pošírovací tekutině.

Nalití vína a vody do pánve na pošírovaného lososa

Do pánve rád sypu poměrně hodně čerstvého kopru. Skvělé jsou i další bylinky, jako tymián, bobkový list, máta a petržel.

Přidání čerstvého kopru do lososa na pánvi

Tekutinu přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a přikryjte pokličkou, dokud není losos uprostřed upečený (pokyny k určení, kdy je losos hotový, najdete v poznámkách níže).

Jak poznat, že je losos hotový

V závislosti na tloušťce filetů z lososa se můžete podívat na následující údaje 5 až 12 minut na pošírování lososa. Podle těchto dvou jednoduchých kontrol snadno poznáte, kdy je losos upečený:

Nejprve můžete zkontrolovat vnitřní teplotu pomocí teploměru na maso. v nejsilnější části lososového filetu. Pro dosažení střední propečenosti lososa jej stáhněte z ohně, když se teplota pohybuje mezi 52-54 °C (125-130 °F). Pokud dáváte přednost pevnějšímu lososu uprostřed, uvařte ho na vnitřní teplotu 63 °C (145 °F).

Další způsob, jak je kontrola podle struktury lososa.. Když se snadno odlupuje vidličkou, je hotový. Jednoduše zatlačte vidličkou do nejsilnější části filetu. Pokud se losos odlupuje, je hotový. Pokud se tomu brání, pošírujte lososa o něco déle.

Další snadné recepty na lososa najdete v našem lososu glazovaném hoisinem (recept brzy) nebo v tomto lososu pečeném s citronem a koprem.

Jak podávat pošírovaného lososa

Dokonalý pošírovaný losos

Dokonalý pošírovaný losos

  • PŘÍPRAVA
  • COOK
  • CELKEM

Pošírovaný losos je jedním z našich nejoblíbenějších receptů na lososa! Díky pošírování se losos rychle uvaří a zůstane vlhký, vločkatý a křehký. Aromatické přísady (citron, šalotka, fenykl a kopr) jsou nepovinné, ale dodávají lososovi spoustu lahodné chuti. Jako tekutinu na pošírování můžete použít vodu, vývar nebo kombinaci vody a bílého vína.

Podáváme 4 porce

Podívejte se, jak recept připravujeme

Budete potřebovat

 

4 filety z lososa bez kůže, každý o hmotnosti 6 uncí

1 šálek vody

1/2 šálku bílého vína nebo vývaru

1 citron, nakrájený na plátky

1 šalotka, nakrájená na plátky

1 středně velká fenyklová cibulka, nakrájená na plátky

6 snítek čerstvého kopru nebo jiné jemné bylinky, například petrželky, koriandru nebo máty

Sůl a čerstvě mletý černý pepř

 

Návod:

1Na dno široké pánve s pokličkou připravte záhon z plátků citronu, šalotky a fenyklu.

2Filety z lososa lehce osolte a opepřete a poté je položte kůží dolů na plátky citronu, šalotky a fenyklu.

3Kolem pánve a na lososa rozsypte čerstvý kopr.

4Nalijte vodu a víno. Tekutina nemusí lososa pokrýt. Protože vaříme s pokličkou, losos se pošíruje/paří, i když není ponořený v tekutině.

5Pánev postavte na středně silný oheň a přiveďte ji k varu. Jakmile se tekutina začne agresivně vařit, zmírněte teplotu a pánev přikryjte pokličkou.

6Vařte, dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu v rozmezí 52-54 °C (125-130 °F) nebo dokud se nejsilnější část lososa po propíchnutí vidličkou nerozpadne na vločky; 5 až 12 minut v závislosti na tloušťce lososových filetů. Podávejte na

 

Tipy

  • Používejte filety bez kůže: Kůže se po uvaření mnohem lépe odstraňuje a slouží jako bariéra pro teplo přicházející zespodu filetů, čímž je chrání před převařením.
  • Výživové údaje: Níže uvedené výživové údaje jsou odhadované. K výpočtu přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

 

Výživové hodnoty na porci
Velikost porce
1 filet
/
Kalorie
280
/
Celkový tuk
10.1g
/
Nasycené tuky
2.2g
/
Cholesterol
76,5 mg
/
Sodík
203,6 mg
/
Sacharidy
2.6g
/
Vláknina
0.8g
/
Cukry celkem
1.1g
/
Protein
37.1g

 

 

Časté dotazy – Dokonalý pošírovaný losos

Co je pošírování lososa?

Pošírování lososa je metoda vaření, při které je losos pomalu vařen ve vodě s nízkou teplotou, obvykle v balení. Tato metoda je vhodná pro zachování chuti a šťavnatosti lososa.

Jak dlouho trvá pošírování lososa?

Čas pošírování lososa závisí na velikosti kusu a požadované úpravě. Obvykle trvá od 20 do 30 minut, ale lze ho také nechat pošírovat až 45 minut pro extra měkký výsledek.

Jaký je nejlepší způsob podání pošírovaného lososa?

Pošírovaný losos lze podávat s různými přílohami, jako jsou rýže, zelenina nebo salát. Mnoho lidí také preferuje podávání s omáčkou nebo citronovým máslém.

 

Nejprodávanější kaprové pruty

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu pro rybáře.

Kategorie – rybí recepty

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *