Udělejte si radost a vyzkoušejte si připravit losos pečený v hnědém cukru již dnes!

VYBAVENÍ NA SUMCE v AKCI

Tento losos pečený v hnědém cukru je tak snadná večeře. Když lososa upečete na velké plechové pánvi, můžete přidat zelené fazolky (nebo oblíbenou zeleninu) a připravit si tak jídlo bez zbytečných starostí na jedné pánvi.

Recept na lososa pečeného na hnědém cukru se zelenými fazolkami

Související: Milujeme také tohoto lososa pečeného v troubě s citronem a koprem.

Losos pečený na jedné pánvi s hnědým cukrem a zeleninou

Na tomto receptu se mi líbí, že vše potřebné pro chutné jídlo je na jedné pánvi. Ahoj, snadné uklízení! Milujeme společně pečené zelené fazolky a lososa, ale místo nich můžete nahradit většinu zeleniny (některé návrhy najdete níže).

Losos pečený v troubě je křehký, vlhký a uprostřed měkký. Přidejte naše koření s hnědým cukrem a vnější strana bude lehce karamelizovaná a mimořádně aromatická.

Zelené fazolky chutnají také úžasně. Dochucujeme je solí a pepřem, ale protože jsou na stejné pánvi jako losos, mísí se se šťávou a tukem uvolněným z ryby. Vynikající!

Jak připravit snadného lososa se zeleninou pečeného na jedné pánvi?

Použité koření s hnědým cukrem dodává spoustu chuti.. Tady je návod, co k jeho přípravě používáme:

  • Hnědý cukr dodá sladkost a v troubě lehce zkaramelizuje. Nepotřebujete ho však mnoho. Jedna polévková lžíce na čtyři velké filety bohatě stačí.
  • Sůl ochutí lososa a dodá mu úžasnou chuť.
  • Citronová kůra dodá chuť a vůni. Kůru z citronu odstraňujeme pomocí mikropilotky. Oloupaný citron pak můžeme nakrájet na klínky a podávat s pečeným lososem. Těsně před podáváním je nutné vymačkat čerstvou citronovou šťávu.
  • Uzená paprika dodává potírání kouřově sladkou chuť. Dodává také barvu. Chcete-li pikantnější potěr, zkuste místo něj použít prášek z chipsů.
Přidání koření z hnědého cukru do lososa

Už jsme se s vámi podělili o naši lásku k pečení lososa a podělili jsme se o několik variant. Tento losos pečený na másle je lahodný a náš klasický losos pečený na citronu a kopru nikdy nezklame. Oba tyto recepty máme rádi, ale nikdy jsme se nepodělili o tak snadný recept na lososa, jako je tento.

  1. Filety z lososa potřete naší jednoduchou směsí koření.
  2. Lososa a zeleninu potřenou olivovým olejem, solí a pepřem vložte na plech.
  3. Pečte, dokud není losos upečený.
  4. Podávejte s citronovými klínky a pochutnejte si!

Jak dlouho péct lososa a jak poznat, že je hotový

Vím, že se vám to nechce číst, ale doba pečení lososa závisí na několika věcech. Za prvé, jaký typ lososa máte? Losos atlantský nebo královský je často silnější a tučnější než tichomořský losos Sockeye nebo Coho. Tloušťka poměrně výrazně změní dobu vaření.

V našem receptu používáme troubu o teplotě 400 stupňů Fahrenheita, což je vyšší teplota ve srovnání s ostatními recepty na lososa na blogu. (Obvykle používáme teplotu 325 F). Vyšší teplota urychluje dobu přípravy a pomáhá přidat zelenině na pánvi barvu.

Na 1 palec silný, uprostřed nakrájený filet z lososa potřebujeme 10 až 15 minut. U tenčích nebo koncových kusů lososa zkontrolujte o něco dříve. U silnějších filetů můžete potřebovat dalších 5 až 10 minut pečení.

Nejlepší způsob, jak zkontrolovat, zda je losos upečený. je teploměr – lososa uvaříme na 125 °C, což znamená, že bude měkký, křehký a uprostřed lehce růžový. Při této teplotě je struktura mnohem lepší než při vaření na vyšší teplotu.

Jako vizuální vodítko se podívejte, zda je maso poněkud neprůhledné. Když do lososa zapíchnete nůž, měl by snadno proklouznout.

Všimněte si, že USDA doporučuje lososa připravit při teplotě 145 °C. Zajímavé je, že podle časopisu Cooks Illustrated je ideální vnitřní teplota lososa (zejména divokých druhů) 120 °C. Každý na to má svůj názor, ale my se zatím držíme 125 °C.

Losos pečený na hnědém cukru

Co se týče zeleniny, my máme rádi zelené fazolky, ale můžete je nahradit i jinou zeleninou.. Je třeba mít na paměti, že zelenina s vyšší hmotností, jako jsou brambory a zimní dýně, se bude péct déle než losos. Chcete-li se s tím vypořádat, přidejte je na plech a pečte, dokud téměř nezměknou. Poté přidejte filety z lososa a dopečte je.

Zde je několik dalších druhů zeleniny, které by se k lososovi skvěle hodily a trvá přibližně stejně dlouho jako zelené fazolky:

  • Chřest
  • Cuketa nebo žlutá letní dýně
  • Hrášek
  • Papriky a cibule
  • Brokolice
  • Cherry nebo malá rajčata

Pokud jde o masitou zeleninu, zde je několik tipů:

  • Brokolice, květák a růžičková kapusta se připravují 20 až 25 minut.
  • Kořenová zelenina, jako jsou brambory, mrkev a řepa, se připravuje 30 až 45 minut.
  • Zimní dýně (např. máslová nebo žaludová) nakrájená na kostičky trvá 40 až 45 minut.
Recept na lososa pečeného na hnědém cukru se zelenými fazolkami

Další snadné recepty na lososa najdete v těchto receptech:

Losos pečený na hnědém cukru

  • PŘÍPRAVA
  • COOK
  • CELKEM

Tento losos pečený v hnědém cukru je tak snadná večeře. Když lososa upečete na velké plechové pánvi, můžete k němu přidat zelené fazolky (nebo oblíbenou zeleninu) a připravit si tak jídlo, které není náročné na přípravu.

Dělá 4 porce

Budete potřebovat

Pro lososa

4 (6 uncí) filety z lososa, nejlépe uloveného ve volné přírodě

1 lžička olivového oleje

1 lžíce hnědého cukru

1 lžička citronové kůry

1/4 lžičky jemné mořské soli

1/2 čajové lžičky uzené papriky nebo pro ostřejší verzi nahraďte práškem z chipsů.

Půlka citronu, rozčtvrcená

Fazole

3/4 libry zelených fazolek

1 lžíce olivového oleje

Sůl a čerstvě mletý černý pepř

 

Návod:

1Troubu předehřejte na 400 stupňů Fahrenheita.

2V malé misce smíchejte hnědý cukr, citronovou kůru, 1/4 lžičky soli a uzenou papriku. Lososa osušte a potřete olivovým olejem.

3Lososa potřete kořením a jemně vmasírujte do ryby. Kůží lososa přetřete kořenící směs, která se dostala na prkénko. (Pokud máte čas, můžete lososa na 10 až 15 minut odložit, aby se marinoval.)

4Zelené fazolky dejte na velký plech s okrajem (nebo na plech na pečení). Fazolky pokapejte olivovým olejem a dochuťte asi 1/4 lžičky soli a velkým množstvím čerstvě mletého černého pepře. Zelené fazolky na pánvi promíchejte. Přitlačte je k vnějším okrajům pánve a uprostřed nechte místo pro filety z lososa.

5Na plech přidejte kořením potřené filety z lososa kůží dolů. Lososa pečte, dokud není propečený a zelené fazolky nejsou křupavé, 10 až 15 minut v závislosti na tloušťce ryby. Lososa pečeme, dokud teploměr s okamžitým měřením neukáže 125 stupňů Fahrenheita po vložení do nejtlustší části. Podáváme s plátky citronu, které můžeme na lososa vymačkat.

Tipy

  • Jak poznat, že je losos uvařený: Nejlépe zjistíte, zda je losos uvařený, pomocí teploměru – lososa vaříme na 125 °C, což znamená, že je měkký, křehký a uprostřed lehce růžový. Vizuální vodítko je, že maso je poněkud neprůhledné. Také když do lososa zapíchnete nůž, měl by snadno proklouznout.
  • Doba přípravy: Doba pečení se bude lišit v závislosti na druhu a tloušťce pečeného lososa. Výše uvedená doba pečení platí pro středně velké filety o tloušťce asi 1 palec. U tenčích filetů nebo koncových kusů lososa zkontrolujte o něco dříve. U silnějších filetů může být potřeba dalších 5 až 10 minut pečení.
  • Výživové údaje: Níže uvedené výživové údaje jsou odhadované. K výpočtu přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

 

Výživové hodnoty na porci
Velikost porce
1 (6 uncí) filé a 1/4 fazolí
/
Kalorie
325
/
Celkový tuk
15g
/
Nasycené tuky
2.9g
/
Cholesterol
76,5 mg
/
Sodík
374,9 mg
/
Sacharidy
8.7g
/
Vláknina
2.4g
/
Cukry celkem
5.1g
/
Protein
38.4g

 

Losos pečený v hnědém cukru – Často kladené otázky

Jak připravit losos pečený v hnědém cukru?

Losos pečený v hnědém cukru je lahodné jídlo, které lze připravit snadno a rychle. Stačí losos očistit, osolit a obalit v hnědém cukru. Poté ho vložíme do trouby a pečeme při 180 stupních po dobu asi 20 minut, nebo dokud není losos dokonale propečený.

Jaké přílohy lze podávat s lososem pečeným v hnědém cukru?

Losos pečený v hnědém cukru skvěle ladí s rýží, brambory nebo zeleninovým salátem. Vhodnou přílohou může být také pečená zelenina nebo čerstvé listové saláty s bylinkovým dresinkem.

Jaké jsou výhody konzumace lososa?

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a mozku. Obsahuje také hodně železa a vitamínů, které posilují imunitní systém a působí pozitivně na kůži a vlasy.

 

Nejprodávanější kaprové pruty

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu pro rybáře.

Kategorie – rybí recepty

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *