Losos pečený na česnekovém kapřím másle

Losos pečený na česnekovém kapřím másle je lahodné jídlo, které můžete připravit doma. Tato pokrm je plný bohatých chutí a vůní, které jistě potěší vaše chuťové buňky. Kombinace lososa, česneku a kapřího másla vytváří dokonalou harmonii v každém soustu. Pokud hledáte nápad pro skvělý večeři, určitě vyzkoušejte tento recept!

VYBAVENÍ NA SUMCE v AKCI

Tento snadný recept na lososa pečeného na česnekovém másle trvá asi 30 minut., vyžaduje jednu pánev a chutná úžasně. Pokud si chcete uložit jeden recept na lososa na celý život, udělejte si tento. Křehký a vločkatý losos pečený na másle s česnekem a kapary. Je to jedna z nejlepších věcí, které jsme v poslední době připravili.

Losos pečený na česnekovém a kaparovém másle Video

Jak připravit nejlepšího lososa pečeného v troubě

Variantu tohoto receptu na lososa děláme už dlouho – ve skutečnosti tento postup pochází od mé maminky. Losos je rychlý na přípravu, chutný a zdravý. Vím, že jsem v tomto případě zaujatá, ale upřímně si myslím, že maminčina metoda je nejlepší způsob přípravy lososa.

Losos pečený v troubě

Matčinu metodu přípravy lososa jsme používali již dříve. Viz náš pečený losos s citronem a koprem – místo na másle se losos peče na vývaru (nebo na víně, chcete-li). Je to vynikající.

Maminčina metoda přípravy lososa

Losos se peče snadno, slibuji. Dokonale upečený losos by měl být křehký, vlhký a měkký uprostřed a zároveň dobře ochucený na povrchu. Tento recept toho všeho dosahuje a jako bonus je snadný.

K přípravě lososa použijeme jednu pánev. (Dobrý den, snadné čištění!) Nejlepší je velká pánev vhodná do trouby – litinová pánev je pro tento účel ideální. Pokud nemáte pánev vhodnou do trouby, nezoufejte. Můžete použít zapékací misku. V poznámkách níže jsme se podělili o pokyny pro použití zapékací mísy. Plech je také vhodný, ale použijte plech s okrajem. Nechcete přece přijít o část máslové omáčky.

Zde je jednoduchý postup, kterým se řídíme při přípravě lososa:

  • Do nádoby vhodné do trouby – v našem případě použijeme pánev – vložte ochucené filety z lososa.
  • Přidejte trochu tekutiny, která může být ve formě vývaru, vína nebo v tomto případě rozpuštěného másla.
  • Lososa přikryjte fólií nebo pergamenovým papírem.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 325 °C po dobu 15 minut.
  • Lososa odkryjte, zkontrolujte, zda je propečený, a pokračujte v pečení odkrytý, dokud není hotový.

Přikrytí lososa alobalem po většinu doby pečení udržuje lososa uvnitř vlhkého. Filety se nevysušují a naopak jsou měkké a křehké.

Jak dlouho péct lososa

Vím, že se vám to nechce číst, ale doba pečení lososa závisí na několika věcech. Za prvé, jaký typ lososa máte? Losos atlantský nebo královský je často silnější a tučnější než tichomořský losos Sockeye nebo Coho. Tloušťka poměrně výrazně změní dobu vaření.

V našem receptu používáme troubu o teplotě 325 stupňů Fahrenheita.. To je o něco méně než u mnoha receptů na lososa, ale my dáváme přednost výsledkům při nižší teplotě. Losos se nevysušuje a zůstává uprostřed měkký.

Na 1 cm silný, uprostřed nakrájený filet z lososa potřebujeme asi 20 minut. U tenčích nebo koncových kusů lososa zkontrolujte o něco dříve. U silnějších filetů můžete potřebovat dalších 5 až 10 minut pečení.

Losos pečený na česnekovém kapřím másle

Jak poznat, že je losos uvařený

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je losos uvařený. je teploměr – lososa uvaříme na 125 °C, což znamená, že bude měkký, křehký a uprostřed lehce růžový. Při této teplotě je struktura mnohem lepší než při vaření na vyšší teplotu.

Jako vizuální vodítko se podívejte, zda je maso poněkud neprůhledné. Když do lososa zapíchnete nůž, měl by snadno proklouznout.

Všimněte si, že USDA doporučuje lososa připravit při teplotě 145 °C. Zajímavé je, že podle časopisu Cooks Illustrated je ideální vnitřní teplota lososa (zejména divokých druhů) 120 °C. Každý na to má svůj názor, ale my se zatím držíme 125 °C.

Další snadné recepty z lososa

Snadné pečení lososa na česnekovém másle

Losos pečený na česnekovém másle

  • PŘÍPRAVA
  • COOK
  • CELKEM

Pro nejlepší lososa pečeného v troubě s měkkou a jemnou strukturou přikryjte lososa alobalem nebo pergamenovým papírem a pečte v troubě 15 minut. Poté jej odkryjte a pokračujte v pečení, dokud není hotový. Doba pečení se může lišit v závislosti na typu a tloušťce připravovaného lososa. Naše tipy najdete v poznámkách níže.

Na 4 porce

Podívejte se, jak recept připravujeme

Budete potřebovat

 

4 (6 uncí) filety z lososa, nejlépe uloveného ve volné přírodě

Sůl a čerstvě mletý černý pepř

4 lžíce nesoleného másla

1 lžíce mletého česneku

3 polévkové lžíce okapaných kaparů

Nasekané nebo natrhané čerstvé bylinky, jako je petržel, pažitka nebo kopr

Půlka citronu, rozčtvrcená

 

Návod k použití

1Troubu předehřejte na 325 stupňů Fahrenheita.

2Obě strany lososa osolte a opepřete (na 1,5 kg lososa používáme asi 1/2 lžičky jemné mořské soli).

3Na široké pánvi vhodné do trouby rozpusťte máslo na středním ohni. Když máslo začne bublat, vmíchejte česnek a kapary. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu, dokud se nezahřejí. Odstavte pánev z ohně. Na pánev přidejte filety z lososa kůží dolů. Nakloňte pánev tak, aby se máslo shromáždilo na jedné straně, a pak každý filet přelijte lžící česnekového másla s kapary.

4Pánev přikryjte alobalem nebo pergamenovým papírem, který volně obtočte kolem lososa. Přikrytého lososa pečte 15 minut. Poté lososa odkryjte a přelijte lžící másla. Pokračujte v pečení odkryté až do požadované propečenosti, tedy ještě 5 až 10 minut, podle toho, jak je losos silný.

5Lososa vaříme tak dlouho, dokud teploměr pro okamžité měření neukáže 125 stupňů Fahrenheita po vložení do nejtlustší části. Případně můžete lososa dopéct pod brojlerem, aby měl na povrchu extra barvu. Pozorně sledujte, aby se ryba nepřevařila.

6Upečeného lososa vymačkejte čerstvou citronovou šťávu, posypte spoustou čerstvých bylinek a podávejte s další lžící česnekového másla s kapary na povrchu.

 

Tipy

  • Jak připravit lososa pečeného v troubě v zapékací misce: Vložte máslo, česnek a kapary do zapékací misky. Vsuňte do trouby a pečte, dokud se máslo nerozpustí a nezačne bublat, asi 2 minuty. Poté misku vyjměte z trouby, přidejte filety z lososa a navrch lžící nalijte máslovou směs. Přikryté pečte podle výše uvedeného postupu.
  • Jak poznat, že je losos upečený: Nejlépe zjistíte, zda je losos uvařený, pomocí teploměru – lososa vaříme na 125 °C, což znamená, že je měkký, křehký a uprostřed lehce růžový. Vizuální vodítko je, že maso je poněkud neprůhledné. Také když do lososa zapíchnete nůž, měl by snadno proklouznout.
  • Doba přípravy: Doba pečení se bude lišit v závislosti na druhu a tloušťce pečeného lososa. Výše uvedená doba pečení platí pro středně velké filety o tloušťce asi 1 palec. U tenčích filetů nebo koncových kusů lososa zkontrolujte o něco dříve. U silnějších filetů může být potřeba dalších 5 až 10 minut pečení.
  • Výživové údaje: Níže uvedené výživové údaje jsou odhadované. K výpočtu přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.

 

Výživové hodnoty na porci
Velikost porce
1 (6 uncí) filé
/
Kalorie
357
/
Celkový tuk
21.7g
/
Nasycené tuky
9.3g
/
Cholesterol
107mg
/
Sodík
524.mg
/
Sacharidy
1.6g
/
Vláknina
0.4g
/
Cukry celkem
0.2g
/
Protein
37.3g

 

Losos pečený na česnekovém kapřím másle

Co je Losos pečený na česnekovém kapřím másle?

Losos pečený na česnekovém kapřím másle je lahodné pokrm, který spojuje chutný losos s vůní česneku a chutí kapřího másla.

Jak se připravuje Losos pečený na česnekovém kapřím másle?

Losos se nejprve osolí a opepří, poté se peče na pánvi s rozpuštěným kapřím máslem a nasekaným česnekem. Poté se může podávat s přílohou podle preference, například s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Je Losos pečený na česnekovém kapřím másle zdravý?

Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro zdraví srdce a mozku. Česnek má protizánětlivé účinky a podporuje imunitní systém. Kapří máslo má vysoký obsah vápníku a vitamínu D. Tento pokrm tedy může být součástí zdravé a vyvážené stravy.

 

Nejprodávanější kaprové pruty

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu pro rybáře.

Kategorie – rybí recepty

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *