Losos pečený v troubě s citronem
Náš snadný losos pečený v troubě s citronem je jedním z našich nejoblíbenějších receptů na večeři! Lososa pečeme opatrně s malým množstvím tekutiny (vína, vody nebo vývaru). Losos tak zůstane vlhký a křehký. Miluji, jak se prakticky rozplývá v ústech.
Podívejte se na video
Související: Tohoto lososa pečeného na česnekovém kaparovém másle milujeme.
Náš nejlepší způsob pečení lososa v troubě
Tento rychlý a snadný recept na lososa nikdy nezklame! Inspirace pochází od mé maminky, která ho dělala a stále dělá. Je to její oblíbené jídlo – hlavně při zábavě. A víte co? Všichni ho milují.
Trik pro dokonale upečeného lososa spočívá v tom, že rybu pečeme v malém množství tekutiny. – můžete použít víno, vývar nebo i vodu. Po přidání tekutiny, přikryjte rybu pergamenovým papírem nebo alobalem a pečte, dokud není upečená.. Losos se v troubě jemně pošíruje. Tento recept můžete také nazvat losos pošírovaný v troubě. Je to prakticky bez chyby. Možná se vám bude líbit i náš losos pošírovaný na pánvi!
Tři snadné kroky pro dokonalého lososa
Okořeňte lososa osolte a posypte čerstvě mletým černým pepřem. Já solím velkoryse a dbám na to, abych ochutila obě strany lososových filetů.
Na dno zapékací misky navrstvěte plátky citronu a čerstvé bylinky.. Na našich fotografiích jsme použili čerstvý kopr, ale místo něj se hodí téměř jakákoli jemná bylinka. Přemýšlejte o petrželce, koriandru, tymiánu nebo třeba mátě.
Filety z lososa položte na bylinky a citron. poté je přikryjte fólií nebo pergamenovým papírem. Asi po 20 minutách pečení v troubě bude losos dokonale propečený, měkký a chutný.
Jak poznat, že je losos upečený
Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je losos uvařený. je teploměr – lososa uvaříme na 125 °C, což znamená, že bude měkký, křehký a uprostřed lehce růžový. Při této teplotě je struktura mnohem lepší než při vaření na vyšší teplotu.
Jako vizuální vodítko se podívejte, zda je maso poněkud neprůhledné. Když do lososa zapíchnete nůž, měl by snadno proklouznout.
Všimněte si, že USDA doporučuje lososa připravit při teplotě 145 °C. Zajímavé je, že podle časopisu Cooks Illustrated je ideální vnitřní teplota lososa (zejména divokých druhů) 120 °C. Každý na to má svůj názor, ale my se zatím držíme 125 °C.
Často kladené otázky
Jak dlouho a při jaké teplotě mám péct lososa?
Doba pečení lososa závisí na typu lososa a jeho tloušťce. Jako hlavní vodítko použijte naše tipy, jak poznat, kdy je losos hotový. Obecně se losos peče 12 až 30 minut v troubě o teplotě 325 °C. Já nejraději kontroluji propečenost kolem 10. minuty a pak pokračuji dále.
Jak poznám, že je losos upečený?
Losos je upečený, když je maso poněkud neprůhledné a když do něj zasunete nůž, snadno jím proklouzne. Užitečný je také vnitřní teploměr. Jaké teploty byste měli sledovat, najdete v našich tipech výše.
Jaké jsou další způsoby přípravy lososa?
I když máme rádi tohoto snadného lososa pečeného v troubě s citronem a koprem, máme pro vás několik dalších receptů na lososa. Vyzkoušejte našeho lososa pečeného na zakysané smetaně nebo tento recept na lososa s glazurou z hnědého cukru. Lososa můžete připravit také na sporáku, na venkovním grilu (jako v tomto případě lososa na cedrovém prkénku) a pošírovaného v mírně vroucí vodě.
Co bych měl k lososovi podávat?
K lososovi se hodí různé přílohy. Zde jsou některé z našich oblíbených:
Losos pečený v troubě s citronem
- PŘÍPRAVA
- COOK
- CELKEM
Trik, jak dokonale upéct lososa, spočívá v tom, že rybu pečeme v malém množství tekutiny – například ve víně, vývaru nebo vodě. Poté pokrm přikryjte a pečte, dokud není propečený. Tomuto postupu můžete říkat pošírovaný losos v troubě. Je to prakticky bez chyby. Pokud je vaše ryba silná, počítejte s tím, že doba pečení bude o několik minut delší, než jakou uvádíme níže.
Dělá 4 porce
Podívejte se, jak recept připravujeme
Budete potřebovat
Jeden 1,5kilový filet z lososa nebo dva 12uncové filety, nejlépe ulovené ve volné přírodě.
1 lžíce olivového oleje
Sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 citron nakrájený na plátky 3 až 4 snítky čerstvého kopru a další na podávání
1/2 šálku suchého bílého vína, například Sauvignon blanc (náhrada: rybí vývar, kuřecí vývar nebo voda)
Návod:
1Troubu předehřejte na 325 °C.
2Lososa lehce potřete olejem a z obou stran osolte a opepřete.
3Na dno dostatečně velké zapékací mísy rozložte plátky citronu a čerstvé bylinky a poté lososa položte kůží dolů na citron a bylinky.
4Do zapékací misky nalijte víno (nebo vývar) a poté ji zakryjte alobalem. Lososa pečte, dokud se ryba nerozpadne na vločky a na povrchu se neobjeví bílé bublinky bílkovin, 12 až 30 minut, v závislosti na tloušťce filetů. Po 10 minutách lososa zkontrolujte, jak se peče.
5Kontrola teploty lososa pomocí vnitřního teploměru je nejlepším způsobem, jak zabránit jeho přepečení. Chtěli byste, aby nejsilnější část lososa měla teplotu 125 °C. Vyjměte lososa z trouby a na 5 minut ho volně přikryjte fólií (ryba se během této doby bude dále vařit). Podávejte posypaného nasekanými čerstvými bylinkami.
Tipy
- Jak poznat, že je losos uvařený: Nejlépe zjistíte, zda je losos uvařený, pomocí teploměru – lososa vaříme na 125 °C, což znamená, že je měkký, křehký a uprostřed lehce růžový. Vizuální vodítko je, že maso je poněkud neprůhledné. Také když do lososa zapíchnete nůž, měl by snadno proklouznout.
- Výživové údaje: Níže uvedené výživové údaje jsou odhadované. K výpočtu přibližných hodnot jsme použili databázi USDA.
Výživové hodnoty na porci
Velikost porce
6 uncí
/
Kalorie
300
/
Protein
37 g
/
Sacharidy
1 g
/
Vláknina
0 g
/
Cukry celkem
0 g
/
Celkový tuk
13 g
/
Nasycené tuky
2 g
/
Cholesterol
91 mg
Často kladené otázky – Losos pečený v troubě s citronem
Jak dlouho bych měl/měla lososa péct v troubě?
Lososa pečeme v troubě asi 15-20 minut při teplotě 180°C. Doporučujeme pravidelně kontrolovat, zda není losos příliš připečený.
Jaké koření bych měl/měla použít k pečení lososa v troubě?
Pro pečení lososa v troubě s citronem doporučujeme použít sůl, pepř, tymián a česnek. Tyto ingredience dodají lososovi skvělou chuť a aroma.
Jak mohu zabezpečit, že losos nebude suchý po upečení v troubě?
Aby losos nebyl suchý, doporučujeme jej při pečení pravidelně polévat vlastní šťávou. To mu zajistí šťavnatost a jemnou chuť.
Nejprodávanější kaprové pruty
Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu pro rybáře.
Jmenuji se David a jsem nadšený rybář původem z Anglie, který již osm let žije v České republice. Od doby, kdy jsem se sem přestěhoval, jsem se plně ponořil do místního rybářského prostředí a objevování tamních vodních lokalit.
Mým cílem je spojit svou lásku k rybaření s bohatou rybářskou tradicí České republiky. Zároveň si cením jedinečných rybářských technik, které zdejší krajina a vodní toky nabízí.