Jak připravit vlhkého a křehkého pečeného lososa se smetanovou krustou ze zakysané smetany za méně než 30 minut. Tento recept je jednoduchý a chutný.
Jak upéct lososa se zakysanou smetanou
Tento recept na lososa milujeme! Je chutný, křehký a trvá méně než 30 minut, což je ideální pro náročné večery.
Je také ideální pro zvláštní příležitosti. Přemýšlejte o tom, že byste lososa podávali s lehkým salátem, bramborovou kaší, naší květákovou kaší nebo oblíbenou přílohou.
Lososa potíráme směsí zakysané smetany, plnotučné hořčice a parmazánu. Pak je šoupneme do trouby asi na 15 minut. Recept je snadný, a navíc ta krusta ze zakysané smetany je tak dobrá! Chcete-li získat další jednoduchý recept na lososa, vyzkoušejte našeho lososa s citronem a koprem, lososa s česnekovým kaparovým máslem nebo tohoto lososa pečeného v troubě na jedné pánvi a zelené fazolky.
Jak nepřevařit pečeného lososa
V minulosti jsme to udělali už mnohokrát. Je to naprosté zklamání, ale nebojte se, máme pár triků, které nám všem pomohou.
Tady je první trik. Lososa vařte jen do té doby, než bude uprostřed sotva hotový. – Hotovost poznáte tak, že do středu lososa nahlédnete nožem. Pokud je pevný, ale uprostřed je ještě malé množství nedopečeného lososa, vyjměte ho z trouby a volně ho přikryjte alobalem. Lososa nechte 10 minut odpočívat. Během této doby se střed upeče tak akorát, aby byl dokonalý.
Dalším trikem je použití teploměru. Lososa vyndáme, když jeho střed dosáhne 125 stupňů F (51 stupňů C). Pak ho vyjmeme, přikryjeme fólií a necháme odpočinout.
A konečně (ano, uvědomujeme si, že tento recept pochází z webových stránek s recepty) – nevěřte době přípravy podle receptu.
Dovolte nám to vysvětlit. Trouby se liší, smrdí to, ale je to tak. Takže zatímco naše filety z lososa se mohou péct 10 minut, ty vaše možná déle.
Dávejte tedy pozor na to, jak se váš losos peče. Je zcela v pořádku, když lososa zkontrolujete o něco dříve, než je uvedeno v receptu. Obvykle se setkáte s tím, že kontrolujeme dvakrát. Pro kontrolu propečenosti lososa vyjměte z trouby, zavřete dvířka trouby (aby se udrželo teplo) a poté rybu zkontrolujte stejným způsobem, jaký jsme uvedli výše. Pokud losos potřebuje více času, vraťte ho zpět do trouby. Pokud ne, poplácejte se po zádech, právě jste zabránili přepečení lososa.
Recept aktualizován, původně zveřejněn v únoru 2013. Od zveřejnění v roce 2013 jsme recept upravili, aby byl přehlednější. – Adam a Joanne
Snadný losos pečený na zakysané smetaně
- PŘÍPRAVA
- COOK
- CELKEM
Tento snadný recept na pečeného lososa je ideální pro všední den, ale může se hodit i pro zvláštní příležitosti. Ryba je potřená směsí zakysané smetany, hořčice a parmazánu. Při pečení ryby dávejte pozor, aby se nepropekla (výše v článku je spousta triků, jak lososa nepropéct). Pokud chcete mít lososa vlhkého, pečte ho, dokud není v nejtlustší části sotva hotový, pak ho vyjměte z trouby, přikryjte alobalem a nechte odpočinout.
Dělá 4 porce
Budete potřebovat
4 (6 uncí) filety z lososa
1/2 šálku plnotučné zakysané smetany
1 1/2 lžičky celozrnné hořčice
1/3 šálku strouhaného parmezánu
Sůl a čerstvě mletý pepř
Návod:
1Troubu předehřejte na 425 °C. Plech nebo zapékací misku s okrajem lehce potřete olejem. (Místo vymazání olejem můžete plech vyložit pergamenovým papírem).
2V malé misce smíchejte zakysanou smetanu, hořčici a sýr. Podle chuti osolte a opepřete.
3Lososa položte na plech a na každý filet rozetřete dvě lžíce směsi zakysané smetany.
4Pečte 10 až 15 minut, dokud není losos v nejtlustší části uprostřed sotva hotový. Střed by měl být pevný, ale s malým množstvím nedopečeného lososa v samotném středu. V závislosti na tloušťce lososa může být potřeba o několik minut déle. (Vnitřní teplota by se měla pohybovat kolem 125 °C).
5Vyjměte z trouby, lehce přikryjte alobalem a nechte 5 až 10 minut odpočívat. Během této doby se losos bude dále péct.
Tipy
- Jak poznat, že je losos uvařený: Nejlépe zjistíte, zda je losos uvařený, pomocí teploměru – lososa vaříme na 125 °C, což znamená, že je měkký, křehký a uprostřed lehce růžový. Vizuální vodítko je, že maso je poněkud neprůhledné. Také když do lososa zapíchnete nůž, měl by snadno proklouznout.
Výživové hodnoty na porci
Velikost porce
1 (6 uncí) filé
/
Kalorie
328
/
Protein
40 g
/
Sacharidy
1 g
/
Vláknina
0 g
/
Cukry celkem
1 g
/
Celkový tuk
17 g
/
Nasycené tuky
6 g
/
Cholesterol
111 mg
Snadné pečení lososa na zakysané smetaně
Jaké suroviny budu potřebovat?
K přípravě lososa na zakysané smetaně budete potřebovat:
- filet lososa
- zakysanou smetanu
- sůl a pepř
- citron
- česnek
Jak připravit lososa na zakysané smetaně?
Postup přípravy lososa na zakysané smetaně:
- Smíchejte zakysanou smetanu s drceným česnekem, šťávou z citronu, solí a pepřem.
- Položte filet lososa do pekáče a potřete ho směsí zakysané smetany.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Pořádně zabalte pekáč do alobalu a dejte péct do trouby po dobu 20-25 minut.
- Po upečení můžete lososa ozdobit citronovými plátky a bylinkami.
Nejprodávanější kaprové pruty
Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu pro rybáře.
Jmenuji se David a jsem nadšený rybář původem z Anglie, který již osm let žije v České republice. Od doby, kdy jsem se sem přestěhoval, jsem se plně ponořil do místního rybářského prostředí a objevování tamních vodních lokalit.
Mým cílem je spojit svou lásku k rybaření s bohatou rybářskou tradicí České republiky. Zároveň si cením jedinečných rybářských technik, které zdejší krajina a vodní toky nabízí.