Snadné pečení pstruha v troubě

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na pečení pstruha v troubě. Pstruh je skvělá volba pro rychlé a zdravé večeře!

 

VYBAVENÍ NA SUMCE v AKCI

Naučte se péct pstruhy v troubě, abyste získali křehký, šťavnatý a chutný rybí pokrm. Tento recept na pstruha pečeného v troubě je snadný a vyžaduje pouze několik jednoduchých ingrediencí. Tento jednoduchý recept použijte pro menší sladkovodní druhy, jako je pstruh duhový. Tipy pro náhradu větších druhů ryb jsou uvedeny v receptu.

Podívejte se na video

Video s receptem na pečeného pstruha

Jak upéct celého pstruha k dokonalosti

Sladkovodní pstruh, stejně jako pstruh duhový, je jednou z mých nejoblíbenějších ryb pro domácí přípravu. Je rychle uvařený a po použití našeho jednoduchého způsobu přípravy je ryba křehká a šťavnatá. Pstruha můžete koupit jako celou rybu, která byla vykuchaná a očištěná (jako na našich fotografiích), nebo jako filé. Pro tento recept používáme pstruhy vcelku. Nezapomeňte, že i když jsme tento recept na pstruhy původně vytvořili pro sladkovodní druhy, můžete ho přizpůsobit i pro větší nebo mořské druhy ryb, jako je například pstruh polární, pstruh obecný, a dokonce i losos!

Pečený pstruh na talíři

Pečení celých pstruhů v troubě je geniální – obzvlášť když je pečete v alobalu nebo pergamenovém papíru. (říká se jim fish cooked en papillote neboli „papírové“).

S naším snadným receptem na pstruhy bude večeře na stole asi za 20 minut. To se nedá překonat.

Po sdílení tohoto receptu s přáteli – někteří byli trochu ohromeni vařením celého pstruha (s kůží, ocasem a někdy i s hlavou). Takže pokud si myslíte totéž, přestaňte. Slibuji, že to všechno bude v pořádku!

Pokud jde o nakupování pstruhů, není problém sehnat již očištěné a na másle oddělené pstruhy. Pod pojmem „butterflied“ rozumím to, že ryba je uprostřed rozříznutá, ale stále má připojené půlky.

Koupě pstruha potaženého máslem nám umožní přidat do středu několik čerstvých ingrediencí. Například v našem receptu na plněného pstruha níže přidáme do středu plátky citronu a čerstvé bylinky. Pokud chcete, přidejte jich ještě více; zvažte třeba na tenké plátky nakrájený česnek, cibuli nebo zeleninu (například špenát).

Vzhledem k tomu, že do balíčků přidáváme tolik chuti, není příliš potřeba marináda ani další koření.

K výrobě balíčků používáme pergamenový papír nebo silnou fólii.

Jak dlouho je třeba péct pstruhy v troubě?

Doba pečení závisí na velikosti ryby. V našem níže uvedeném receptu požadujeme malé až střední pstruhy duhové a zjistili jsme, že jim to trvá 10 až 15 minut.

Pokud máte větší druh ryby, například pstruha obecného, bude doba pečení delší. Jako vodítko použijte naše tipy pro kontrolu propečení.

Mimochodem, balíčky se pstruhy můžete místo toho dát na gril. Teplotu a dobu přípravy jsem uvedl v receptu níže.

Jak filetovat vařeného pstruha

Ve výše uvedeném videu vám ukážeme, jak filetovat pstruha po upečení. Je to opravdu snadné – a myslím, že mnohem jednodušší, než když je ryba syrová.

Je to jednoduchý postup. Používám k tomu lžíci a nůž na máslo. Zde jsou základní kroky, kterými se řídím. Vřele doporučuji shlédnout video:

  1. Odstraňte všechny ploutve. Protože je ryba uvařená, jdou snadno oddělit.
  2. Těsně před hlavou zatlačte nůž do měkkého masa a nařízněte až ke kosti. Tento postup zopakujte s měkkým masem těsně před ocasem.
  3. Nožem prořízněte linii uprostřed pstruha (kopíruje páteř). Krájejte až ke kosti.
  4. Po linii, kterou jste právě udělali podél páteře, lžící opatrně odtáhněte/odtlačte horní a spodní část filetu od kostí.
  5. Vytáhněte ocas nahoru a pryč od ryby. Tímto postupem se páteř a kosti oddělí.
  6. Očistěte všechny filety od drobných kostí a přendejte je na talíř k podávání.
20 minut v troubě pečený pstruh recept

Snadné pečení pstruha v troubě

  • PŘÍPRAVA
  • COOK
  • CELKEM

Zde se dozvíte, jak připravit pstruha v troubě, aby byl šťavnatý a chutný. Pečení pstruha duhového v alobalu pomáhá rybu dokonale propečet. Během pečení se na dně balíčku vytvoří šťáva, která je po lžičkách výborná na upečeného pstruha. Dalšími ingrediencemi, které je vhodné přidat doprostřed ryby, jsou na tenké plátky nakrájený česnek, cibule nebo zelenina (například špenát). Pokud máte větší druhy ryb, jako je pstruh obecný nebo dokonce losos, můžete i tak použít naši metodu, ale doba pečení bude delší.

Dělá 2 porce

Podívejte se, jak recept připravujeme

Budete potřebovat

 

Olivový olej

2 malí pstruzi duhoví, očištění a vykostění (otevření s půlkami), asi 1 libra.

1 citron, nakrájený na plátky

4 snítky čerstvé petrželky nebo kopru

Sůl a čerstvě mletý černý pepř

 

Návod:

    • Příprava pstruha

 

1Troubu předehřejte na 400° Fahrenheita. Ustřihněte dva listy silného alobalu, které jsou větší než vaše ryba.

2Pstruhy položte kůží dolů na každý kus alobalu. Obě strany lehce potřete olejem. Obě strany zvenku i zevnitř osolte a opepřete.

3Doprostřed každé ryby položte dvě snítky petrželky (nebo kopru) a dva plátky citronu.

4Přeložte fólii tak, že ji uchopíte za okraje a stlačíte k sobě, aby vznikl balíček.

 

    • Pečení pstruhů

 

1Balíčky ryb položte na plech. Pečte 10 až 15 minut a po 10 minutách jeden balíček zkontrolujte. Maso by se mělo snadno oddělit vidličkou.

2Každý balíček položte na talíř. Opatrně otevřete alobalové balíčky – dávejte pozor, aby vás pára nepopálila. Rybu vyjměte z balíčku na talíř a přelijte ji šťávou. Podávejte s dalšími čerstvými bylinkami a plátky citronu.

 

Tipy

  • Pokud nemáte silnou fólii, použijte na každý balíček dva listy běžné fólie.
  • Místo alobalu můžete k výrobě balíčku použít pergamenový papír.
  • Jak připravit grilovaného pstruha: Při přípravě každého balíčku postupujte podle výše uvedeného receptu. Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Balíčky položte na nepřímý žár. Grilujte 10 až 15 minut nebo dokud nejsou pstruzi propečení.

 

Výživové hodnoty na porci
Kalorie
285
/
Protein
32 g
/
Sacharidy
1 g
/
Vláknina
0 g
/
Cukry celkem
0 g
/
Celkový tuk
16 g
/
Nasycené tuky
4 g
/
Cholesterol
87 g

 

 

Časté dotazy ohledně pečení pstruha v troubě

Jak dlouho musím pstruha péct v troubě?

Na pečení pstruha v troubě by mělo stačit přibližně 15-20 minut, v závislosti na velikosti kusu ryby a teplotě trouby. Doporučujeme pravidelně kontrolovat stav pečení a rybu nechat vyndat z trouby, jakmile masa dosáhne teploty 60-65 °C.

Jaké přísady je dobré použít při pečení pstruha?

Pro pečení pstruha v troubě doporučujeme použít olivový olej, rozmarýn, česnek, citron a sůl. Tyto přísady dodají rybě skvělou chuť a vůni.

Jak poznám, že je pstruh hotový k jídlu?

Hotový pstruh by měl mít bílé, měkké a šťavnaté maso. Můžete také použít teploměr na maso, aby se ujistili, že ryba dosáhla správné teploty a je připravená k podávání.

 

Nejprodávanější kaprové pruty

Díky, že jste dočetli až sem. Doufám, že se článek aspoň trošku líbil a přečtete si i některé další články na našem webu pro rybáře.

 

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *